pondelok 26. novembra 2018

Začnime inak


Tam, kde sa stretnú dobrá vôľa s ochotou konať, sa vždy dejú veľké veci. Mesto Zvolen, v spolupráci s neziskovou organizáciou EPIC, partnermi z tretieho sektora a štátnych inštitúcií už od roku 2016 usilovne pracuje realizácii programu európskej únie – Záruky pre mladých na regionálnej úrovni.

Na sklonku mesiaca november sa v mestských priestoroch uskutočnila ďalšia z aktivít tohto – v rámci Slovenska – pilotného projektu. Lokálny úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zorganizoval prvý „ročník“ podujatia určeného pre uchádzačov o zamestnanie vo veku 18 až 29 rokov, ktorého odvážnym cieľom bolo mladým ľuďom opäť trošku rozšíriť obzory a možno pomôcť nasmerovať ich život novým, zmysluplnejším smerom.

Pozvanie prijalo približne 60 uchádzačov o zamestnanie. Počas troch hodín nabitých informáciami pred nich predstúpilo hneď niekoľko rečníkov – členov pracovnej skupiny, ktorá vo Zvolene pôsobí v rámci projektu Záruk. Mgr. Michaela Horňáková porozprávala o jedinečnej možnosti vykonávať absolventskú prax a celkom prirodzene veľký záujem vzbudila informácia o možnosti získať od úradu práce motivačný príspevok po tom, čo si mladý človek nájde prácu. Vynikajúce možnosti na medzinárodnom trhu práce, ktoré Slovákom prináša členstvo v Európskej únii, prezentovala poradkyňa siete EURES, Ing. Alžbeta Kučerová. Po príspevku úradu práce sa k slovu dostala Ing. Martina B. Paulíková, programová manažérka nadácie EKOPOLIS. Mladým ľuďom porozprávala o dobrovoľníctve, ktoré okrem samotnej krásnej myšlienky aktivít pro bono, často otvára dvere ďalšiemu uplatneniu, kontaktom  a  osobnostnému rastu.


Ing. Darina Diošiová, regionálna koordinátorka Odboru práce s mládežou inštitúcie IUVENTA pre stredné Slovensko, účastníkom priblížila ďalší vynikajúci program EÚ – Erasmus+ a tiež možnosti neformálneho vzdelávania. Darinka, ako to už býva pri nej zvykom, svojím entuziazmom vtiahla mladých uchádzačov o zamestnanie „priamo do deja“. 

Na záver sa mladým ľuďom prihovorili Mgr. Ela Klementová, projektová manažérka z n. o. EPIC a Alena Trnková, koordinátorka práce s mládežou. Informovali o aktivitách, ktoré sa v rámci projektu Záruk pre mladých vo Zvolene doposiaľ podarilo realizovať a tiež o tých, ktoré sa ešte len plánujú. Osobitnou témou je a bol tzv. zvolenský infobod – vznikajúci priestor, ktorý si kladie za cieľ stať sa postupne komplexným, informačno-poradenským centrom pre všetkých mladých Zvolenčanov. 

Osobný záujem a prítomnosť riaditeľky zvolenského ÚPSVR, PhDr. Kataríny Šlosiarikovej, PhD., dokresľuje, že téma práce s mládežou nie je pre zamestnancov úradu práce prázdny pojem, ale skutočná priorita. Ako uviedla Mgr. Horňáková, agentka pre voľné pracovné miesta a spoluorganizátorka stretnutia: „... cieľom bolo mladým ľuďom poskytnúť informácie, ktoré som možno predtým ani ja sama nemala a ktoré ponúkajú neskutočne široké možnosti efektívne využiť svoj potenciál, čas a nájsť si uplatnenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára